ВИШГОРОД

Офіційний портал

Чотири роки які змінили нашу свідомість

Чотири роки які змінили нашу свідомість

Від початку подій, які трапились в Україні у 2014 році, минуло вже 4 нелегкі для нас роки.

Відбулося багато змін як політичних, так і соціальних. Іноді зі сторони наших партнерів, і тим більше Росії, лунають неоднозначні заяви та рішення, що тим чи іншим чином впливають на життя простих українців.

На фоні усіх цих подій не можна не відмітити колосальні зміни, що відчула Україна після Революції гідності та смертей сотень молодих солдатів на фронті. Українці назавжди перебудували свої погляди та поступово починають викорчовувати вросле радянське коріння із свого менталітету.

Зміни в суспільстві так чи інакше вплинули на усі соціальні та вікові групи українців.

Перше, що падає в очі, це перебудова, яка відбулася у свідомості наших співвітчизників. Багато людей почали сприймати світ кардинально інакше і цьому посприяли зміни у державі. Наприклад: найбільш гучною та помітною сміливо можна назвати реформу української поліції. Переворот, що стався у системі правоохоронних органів кардинально змінив ставлення українців до цієї силової структури.

Ще років чотири-п’ять тому, побачивши міліціонера на вулиці, більшість пройшла би повз із кам’яним обличчям, подумки молившись щоб раптом він її не зачепив, але сьогодні поліція – це бренд, незважаючи ні на що.

Не можна оминути ще одну карколомну зміну, що повністю перевернула наші життя – взаємодопомогу, простіше кажучи волонтерство. Скільки разів до 2014 року ми чули це слово? Нам пригадати важко. Але волонтери це дійсно система, яка з’явилась в Україні і врятувала тисячі життів.

Завдяки небайдужим на фронт передається їжа, одяг, спорядження та речі першої необхідності. За підтримки волонтерів сотні солдатів отримали медичну допомогу, протези та пройшли дорогі курси реабілітації і терапії. Саме волонтерство стало прикладом того, що ми раніше не мали і чому навчились.

Зауважимо, що люди із радянським складом розуму і “рускім міром” у серці подібних практик не мали. У розумінні таких індивідів їх має оберігати і утримувати держава. Але люди із подібним менталітетом забувають одну маленьку та неабияку важливу істину – держава це і є люди. Без людей її не буде існувати. І поки небайдужі не згуртуються та не почнуть допомагати один одному, думаючи не тільки про себе – дива не станеться. Тому на фоні всіх подій волонтери стали справжніми янголами-рятівниками для багатьох.

Нині волонтерські організації, які утворились для допомоги переселенцям, постраждалим у боях, заклали початок новому руху суспільної допомоги. На сьогодні в Україні діє велика кількість подібних організації для допомоги інвалідам, пенсіонерам, людям без постійного місця проживання та безпритульним тваринам.

Не оминули перемоги і українську церкву, надання їй томосу та офіційної автокефалії, Константинополем, що робить нас незалежними від «сусідів» ще й духовно.

Переломним моментом у житті українців став такий очікуваний усіма безвізовий режим України з Євросоюзом. Після схвалення рішення про надання українцям права на безвізовий в’їзд до країн Євросоюзу громадяни України масово почали робити закордонні паспорти та частіше виїздити за кордон. Варто зауважити, що тема безвізу була для українців дуже гострою і не один політик намагався нею спекулювати.

Але підписання угоди в результаті дало позитивне продовження історії. Україна заявила про себе на міжнародній арені. Таким чином в країну почали приходити нові компанії, нові інвестори, яким стала вигідна співпраця із українськими партнерами. Яскравим прикладом такого партнерства стали лоу-кост авіакомпанії, що масово забажали співпрацювати із Україною.

Вітчизняні перевізники також вирішили не пасти задніх, і Укрзалізниця запустила потяги, що курсують у ближні європейські країни про що свідчить запуск потягу «чотирьох столиць».

І тепер без перешкод українці можуть їздити та літати практично до всіх держав Євросоюзу.

Vitalik