ВИШГОРОД

Офіційний портал

В Україні створять віртуальний Музей бортництва

В Україні створять віртуальний Музей бортництва

В Україні стартував Національний проєкт зі збереження та популяризації традицій бортництва. Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» презентували у Київській обласній державній адміністрації. Проект об’єднує Київську, Житомирську та Рівненську області і покликаний популяризувати і зберегти традиції бортництва та бджолярства.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Партнерами виступили Управління культури і туризму Ріненської обласної державної адміністрації, Вишгородська міська рада, Олевський краєзнавчий музей та Сарненський історико-етнографічний музей. Проєкт також підтримали Київська, Житомирська та Рівненська обласні державні адміністрації.

Як відомо, традиції бортництва в Україні налічують більш ніж 1000 років, воно відігравало значну роль у соціально-економічному житті Східної Європи. Щоб презентувати та популяризувати цю архаїчну традицію організатори проєкту зберуть всю інформацію з 9 музейних установ України та розмістять її у віртуальному Музеї бортництва.

За словами заступника голови Київської обласної державної адміністрації Дмитра Назаренка, потрібно об’єднати зусилля, аби популяризувати бортництво як елемент нематеріальної культурної спадщини України. «На сьогодні Київська облдержадміністрація активно долучається до реалізації національного проєкту. Для нас важлива популяризація бортництва, як елементу нематеріальної культурної спадщини та використання його, як об’єкту історико-культурної спадщини національного значення», – заявив Назаренко.

Відомий знавець бджолярства та бортництва, Президент України (2005-2010рр.) Віктор Ющенко підкреслив, що тема бортництва розкриває спосіб життя наших дідів-прадідів. «Дуже прикро відчувати, що з одного боку ми одна з поважних, знаменитих бджолярських країн, а з іншої – закриваємо кафедри бджолярства, не розвиваємо музейну справу. Треба створити пан-національний музей, присвячений зеленому довкіллю, збереженню бджоли, вшануванню бортництва. І тут важлива солідарність, бо такий музей силами однієї інституції або території не зробиш», – впевнений Віктор Ющенко.

Міністр культури (2014р., 2016-2019рр.) Євген Нищук звернув увагу на те, що бортництво – це елемент світового збереження екосистеми. «Під час пандемії коронавірусу найголовніше, що може протистояти COVID, – це імунітет. А звідки тому імунітету братися, як не від наших цілющих бджіл, які плодоносять з наших чистих трав, рослин і квіток?», – зазначив пан Євген.

На думку організаторів, просвітницькі матеріали проєкту у подальшому можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко розповіла, що одне із завдань проєкту – зробити фото- та відеофіксацію представників цього ремесла у Київській області, скласти облікову картку і подати її на розгляд експертної ради НКС (нематеріальної культурної спадщини України).

В рамках проєкту також передбачено онлайн-урок для школярів трьох областей, онлайн науково-практична конференція, онлайн фотопроєкт, а також розробка і видання іміджевого фотоальбому з 12 науковими статтями фахівців та цілий комплекс інших заходів. Проєктний менеджер програми «Інноваційний культурний продукт» Українського культурного фонду Наталія Бриль визначила, що проєкт дуже насичений, навіть не дивлячись на те, що через пандемію усі активності довелося перевести у онлайн-формат.

Vitalik